Blog > Komentarze do wpisu

Najzdrowsze ciasto świata

Nazwa ciasta jest oczywiście moją subiektywną opinią o nim, ale naprawdę tak uważam:)

najzdrowsze ciasto świata

Jest to razowe ciasto z jabłkami. Ciasto przygotowuję na mące żytniej razowej, do tego zamiast oliwy czy masła daję jabłka lub śliwki czy gruszki - one nadają mu tą boską wilgotność :) Przyprawiam ciasto cynamonem lub przyprawą do pierników, dorzucam ulubione ziarna (orzechy lub słonecznik lub dynię, albo wszystkiego po trochu :))

Kolejnym ogromnym plusem jest to że ciasto przygotowuje się dosłownie w 10 minut, nic nie trzeba ubijać, wystarczy wziąć i wymieszać - czego można chcieć więcej?

Razowe ciasta mają taką lekką piernikową nutę, ja uwielbiam ten smak, genialnie pasuje do pierniko i murzynkopodobnych wypieków. Mój 6-letni zjadacz słodkości, też to ciasto zajada, co mnie bardzo cieszy. Daję kawałek ciasta ze szklanką mleka na śniadanie, ona zjada chętnie, a ja wiem że śniadanie było zdrowe i sycące.

Bardzo lubię położyć na talerzyku kawałek ciasta, dodać jogurt naturalny i owoce, jest wtedy słodsze i takie bardziej... deserowe :) No i wygląda dużo lepiej, bo samo w sobie jakieś piękne nie jest, z wyglądu przypomina chlebek ;)

ciasto z mąki żytniej razowej

Składniki:

  • 2 niewielkie jabłka
  • 3 jajka
  • niecałe 2 szklanki mąki żytniej razowej (to jest typ 2000, można zastąpić mąką razową pszenną, czy orkiszową, wtedy czas pieczenia będzie ok. 5 minut krótszy)
  • 1 szklanka mleka (niepełna)
  • 2 łyżki miodu lub cukru
  • 1/2 szklanka orzechów
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka cynamonu

Ścieram jabłka na tarce. W misce mieszam łyżką pozostałe składniki, dodaję jabłka i mieszam. Przekładam do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiam do nagrzanego do 180°C piekarnika. Piekę ok. 50 minut. Kroję dopiero po wystudzeniu, bo jest mokre i rozpada się kiedy jest ciepłe.

czwartek, 13 września 2012, mikkam77

Polecane wpisy